Børn som skabende verdensborgere

CASE

FIRST LEGO League skal inspirere børn og unge til at blive morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere.

Et spørgsmål vi voksne kan stille os selv er, hvordan kan vi inspirere børn til at være skabende verdensborgere? Igennem FIRST LEGO League lærer børn og unge at løse udfordringer indenfor et samfundsrelevant tema.

En person som forsøger at inspirere børn til at være skabende verdensborgere er lærer og teamleder Patrick Fuglsang, som i fire sæsoner har været mentor for hold ved FLL. Patrick er i løbet af de fire sæsoner blevet klogere på, at han som mentor bedst muligt støtter børnene, ved bl.a. at lade børnene tage ansvar, lave samarbejdsøvelser med børnene, sørge for at forløbet er hyggeligt og at alle engagerer sig i arbejdet.

At være på dybt vand

Den første sæson følte han sig på dybt vand og deltog derfor i de kurser, der blev afholdt, men kom til kort. Det at Patrick var på dybt vand håndterede holdene vidt forskelligt. Et hold steppede op og fandt på et fedt projekt, mens det andet hold var et stort kaos. Patrick lærte, at det ikke var realistisk for ham at styre to hold alene, at han skulle bruge mere energi på FIRST LEGO League værdierne, som handler om at deltagerne skal respektere hinanden, arbejde sammen som et hold og have det sjovt, med børnene, og at børnene kunne mere end de selv troede var muligt.

I anden sæson var han primært mentor for tre hold og havde tre forældre som vejledere - én til hvert hold. Patrick havde været afsted som dommer i en international konkurrence for at få mere viden til den nye sæson, her tog han bl.a. ideen om at børnene skulle klæde sig ud på FLL-dagen med hjem. På FLL-dagen lærte han, at han skulle lade børnene om at løse “konflikter” og nøjes med at stå klar til at bakke dem op. Her besluttede han også, at det er vigtigt, at han også lever og ånder kerneværdierne.

Involver børnene ligeværdigt

Med to sæsoner i bagagen valgte Patrick i den tredje sæson at dele valgfaget op i dele, så eleverne meldte sig til de emner, der tiltalte dem – hvor det blev understreget, at FLL er omfattende og kræver dedikation. Derudover skulle børnene have lidt luft i tidsplanen for at mindske presset. Der blev arrangeret tre-fire weekend camps, hvor børnene overnattede på skolen, arbejdede med FLL, lavede samarbejdsøvelser og hyggede – bl.a. med karaoke aftener. Han havde en forælder tilknyttet hvert hold, for at han på FLL-dagen ikke skulle vælge mellem holdene, og for at lade børnene selv tage endnu mere ansvar og høste frugten af deres arbejde. Det betød rigtig meget for både stemningen og ejerskabet på en positiv måde. Det blev meget tydeligt for Patrick denne sæson, at anerkendelse er vigtigt for børnene.

7 råd til en facilitator

  1. Tilbyd emner, der interesserer børnene
  2. Understreg at FLL kræver dedikation
  3. Planlæg med luft i tidsplan
  4. Arranger rammerne til at accelerere projektet og få skabt holdånd
  5. Tilknyt en forælder pr. hold
  6. Lad børnene tage ansvar
  7. Lad børnene få anerkendelsen

Forud for FLL-dagen 2019 skrev Patrick – Sæsonen har indtil nu kørt med en fantastisk stemning med både masser af sjov, men også seriøsitet. De går meget målrettet efter at realisere deres løsning, så snart FLL er overstået. De har samlet rigeligt penge til at finansiere alle deres FLL planer. Jeg er stolt og glæder mig bare til at se dem stolt dele deres arbejde d. 9. november.

Hvad er det børn får ud af at være med i FLL?

Ved at være med i FLL udvikler børn deres personlige og faglige kompetencer, fremmer deres kreativitet og styrker deres evne til at problemløse.

Fakta om FIRST LEGO League

  • FIRST LEGO League er udviklet i samarbejde mellem organisationen FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) fra New Hampshire i USA og LEGO Company.

  • Der har været afviklet konkurrencer for børn og unge i alderen 6-16 år over flere lande siden 2000.

  • Der har tidligere været FIRST LEGO League-stævner i Billund. Fra 2001-2006 arrangerede en gruppe lærere og ildsjæle lokale stævner – og i 2003 også den skandinaviske finale. Billund Kommune støttede dengang arbejdet.

  • I 2016 genoptog CoC Playful Minds FIRST LEGO League turneringen i Billund. Turneringen blev igen afholdt i 2017 og 2018.

  • I 2019 blev turneringen afholdt d. 9 november i Billund Centret

Kontakt Cecilie for mere info

Cecilie Tang-Brock
Head of Playful Skills

Se også

Kontakt os