Børns Smutveje

Hvad er en smutvej?

Børnenes Hovedstad får trygge og sjove stier. Smutvejene forbinder skoler og fritidstilbud, så børn nemt og trygt kan komme rundt i Billund. Sammen med Trafikeksperter er børn og brugere med til at skabe sikre løsninger, hvor stierne krydser vejene. Langs med stierne er der også sjove steder, der byder på leg og spændende oplevelser.

Smutvejene bliver til i etaper og skal på sigt munde ud i et sammenhængende net af stier. Smutvejene er en af grundene til, at Billund Kommune af UNICEF er blevet certificeret som Danmarks første ”Børnevenlige By og Kommune”.

Det grønne hjørne

I efteråret 2023 var lokale børn fra Børnehaven Klatretræet og naboer til området med til at skabe det nye område. Der var et stort ønske om lys på stien, gode legemuligheder og en bænk hvor man kan tage en pause på gåturen. 

Løsningen blev:

Ny belysning på stien, der gør det trygt at færdes i de mørke timer og giver mulighed for at bruge det grønne område om aftenen. 

Et legelandskab, der inviterer til fantasien og kan bruges af børn i forskellige aldre med eller uden familier.

Landskabeligt tilpasset bænk, hvor man på sin gåtur kan slå sig ned og tage et hvil.

Cool 2 School

Frivillige børn havde meldt sig til workshop omkring Cool 2 school-stien, og de kom med ideer til forbedringer af stien. Resultatet blev en bredere sti med bedre belysning.

Et sted er der anlagt en bane ved siden af stien, der byder op til aktiviteter som for eksempel at cykle rundt om kulørte stolper eller kravle i ly under farverige sejl for at snakke og hygge.

Billund Idrætscenter

Pladsen ved idrætscentret er blevet sjov for både store og små og for de aktive og de stille.

Lige fra en sej og sjov basketbane med mønstre og belysning til et klatrestativ og til idrætscentrets facade, som fik en ny belysning i forskellige farver.

Galleri Tunellen

I Børnenes Galleritunnel kan du udstille dine værker. Rammerne kan åbnes, og du kan putte dit flotteste kunstværk ind i en ramme, der lige passer.

Så kan alle beundre dit flotte værk!

Hurlumhej Tunellen

Hurlumhejtunnellen er designet af 36 børn på 8-9 år fra Den Internationale Skole i Billund.

De skulle gøre tunnellen mere attraktiv for andre børn og fandt på, at en tunnel også kan bruges til disko til og fra skole.

Den Talende Bænk

Når du sætter dig på bænken, vil du kunne høre lyde, sange og historier skabt og fortalt af Billunds børn.

Bænken er et eksperiment, skabt i et samarbejde mellem byens børn og CoC Playful Minds. Børnene har eksperimenteret med lyddesign og udfordret bænken, så nu kan den både synge, grine og fortælle historier på arabisk.

Lyskunst

I alle de mørke timer i vinterhalvåret er det muligt at danse i lys midt på Byens Plads. Mellem LEGO House og butikstorvet står et gadelys, som helt korrekt er et projektørlys.

Når man går ind i lyskeglen, dukker en figur op på pladsen, og den drejer langsomt rundt, indtil den skifter til en ny figur.

Balancebanen

Da børnene mødte op i Summer Campen, skulle de først være med til at omsætte ideerne. De fandt ud af, at de ville bygge en balancebane. På balancebanen kan man hoppe fra stolpe til stolpe og balancere videre op på en lille høj, hvorfra man kan se ned til bækken og guldsmedene, der bor i det høje græs.

Da forløbet af balancebanen var planlagt, gik børnene i gang med at grave huller og sætte stolperne ned i hullerne.

Kjelds Frugtlund

På Åstvej i Billund findes der en æble- og pærelund. Frugtlunden var en fødselsdagsgave til LEGO-ejer, Kjeld Kirk Kristiansen.

En gruppe af børn og unge var med til at finde på gaven, og de bestemte sig for at give ham en frugtlund, som alle kan få glæde af.

Pop up skaterbane

Pop up skaterramperne er et midlertidigt område, der har til formål at skabe en ramme for byens skaterentusiaster.

Her kan børn, unge, voksne og ældre komme og prøve kræfter med deres evner på et skateboard eller løbehjul, imens der arbejdes på at skabe et permanent skatermiljø i byen.

DJ Pult

Spil op til dans i Børnenes Hovedstad. 

  1. Læg din mobil på pladen øverst
  2. Vælg en sang du kan lide fra din playliste
  3. Drej hjulet rundt

Wuupp wup, nu er der høj musik til alle.

Megabænke

Når man venter på bussen, er det rart med noget at sidde på. Eller lege på.

Eller fjolle på. Eller måske klatre rundt på. Daniel Hansen på 12 år og Arina på 11 år har designet de sjove bænke, du kan lege på, imens du venter.

Kontakt os