Sans Billund

25 farverige skulpturer byder velkommen til Børnenes Hovedstad

Hvordan “mærkes” Børnenes Hovedstad? Hvad kendetegner de børn, der bor i hovedstaden? Hvordan opleves Børnenes Hovedstad af børnene? Hvad er Billunds DNA?

Da CoC Playful Minds satte sig for at gøre det synligt for alle, der ankommer til Billund, at nu er man ankommet til Børnenes Hovedstad, inviterede vi til pitch for udvalgte kunstnere, som ville samskabe med børn i Billund.

Det er der i samarbejde med billedkunstner Karoline H. Larsen kommet 25 store og farvestrålende skulpturer ud af, som nu står i forløb på Vejlevej, Båstlundvej, rundkørslerne ved Grindstedvej og Koldingvej. 

Karoline udviklede konceptet for Sans Billund og tog børn fra bl.a. Billund Kulturskole med på “sansevandring” i byen, hvor de lyttede til, rørte ved og snusede til steder i Billund på anderledes måder. Sansevandringerne blev detaljeret fotograferet og børnene bearbejdede efterfølgende de mange fotos - bl.a. ved at at klippe kroppe ud og kombinere dem på nye måder til et væld af mangfoldige, vildt voksende figurer.

 

Foto: Johnny Madsen

 

Børnene arbejdede intuitivt med deres sansede oplevelse af Børnenes Hovedstad, så mange figurer fik i børnenes kunstneriske kompositioner flere kropsdele på en gang - og især mange hænder. Nogle børn forestillede sig hvordan figurerne kunne række ud og mærke byen - så har man måske brug for en hånd på hovedet? Fem ben? Hænder på fødderne?

Det blev til et væld af fantasifulde, sjove, pragtfulde, overraskende, utæmmelige skitser. Dem har Karoline H. Larsen med stor respekt bearbejdet - og forstørret til kæmpe formater. 

Skulpturerne er udskåret i stålplader og lakeret i farver inspireret af Billunds egen flora - sommerblomsterne på engen ved lufthavnen. Skulpturerne er mellem 3 og 9 meter høje.

Kunstværkerne er støttet af KIRKBI, Statens Kunstfond og Billund Kommune.

Fra collage til skulptur

Børnene skabte smukke og mærkværdige collager af fotografierne fra deres sansevandring. Disse collager har Karoline H. Larsen bearbejdet og oversat til sprællende skulpturer.

Sansende samskabelse

Børn fra bl.a. Billund Kulturskole tog sammen med kunstner Karoline H Larsen på “sansevandring” i byen. Nogle af børnene lagde sig omvendt på bænkene, så det så ud som de fløj, andre lagde sig i græsset og mærkede jorden med krop og hænder. Nogle brugte tyngdekraften til at hænge på hovedet i stålrørene på vejskilte og rækværker. Eller “spillede klaver” med tæerne i bækkens rindende vand.

Karoline H. Larsen

Karoline er uddannet fra det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Siden 2003 har hun forholdt sig kunstnerisk til menneskers bevægelser og leg i det offentlige rum. Det er både voksne, ældre, unge og børns hverdag, som hun gennem sine borgerinvolverende og samskabende kunstværker sætter i spil på nye måder.

Selv kalder hun sin kunstpraksis for Creative Actions – kreative handlinger, der skaber nye sociale infrastrukturer til at (gen)opdage, hvordan mennesker kan møde hinanden og byens rum. Kunstværkerne kan være midlertidige eller blivende permanente kunstværker i det offentlige rum.

Læs mere om på Karolines hjemmeside

Kontakt os