Billund Builds

Legende og samskabende læringsmiljøer

Billund Builds var et seriøst bud på inddragende læringsmiljøer med læring gennem leg i centrum. Børn udforskede fælles temaer sammen med de voksne i dagtilbud og skoler – og andre fra lokalområdet. Alle lærte nyt. Børnene skabte kreative og kloge bud på løsninger inden for det fælles tema.

Billund Builds startede som en emneuge med et fælles tema på tværs af dagtilbud og skoler i Billund Kommune med fokus på at bygge sig til læring. Senere udviklede Billund Builds sig til et stærkt fælles projekt under Børnenes Hovedstad med fokus på børn som skabende verdensborgere. Billund Builds koblede samskabelse med børn og en legende tilgang til læring. Det fælles tema blev udfoldet i projektbaserede lokale forløb. Men som tilgang og metode kunne det anvendes hele året rundt.

Temaet kunne variere og være alt fra naturen, verdensmål, sikker trafik, klimakrisen, venskaber, den skæve kærlighed, den store kunst og meget mere. Noget stort, meningsfuldt og nærværende for alle børn og voksne.

Men metoden var den samme. Samskabelse med børn på en legende måde. Det betød, at børnene i trygge rammer havde plads til at undersøge, undre sig og fordybe sig, afprøve og eksperimentere, og var sammen om at skabe noget af værdi, som man ikke kunne have skabt alene.

I Billund Builds betød det, at forskelligheder var nødvendige, og at både børn og voksne bidrog på forskellige måder til de fælles løsninger. Rammesætning var vigtig, ligesom åbenhed i processen var nødvendig – opdagelserne ledte til nye indsigter for både børn og voksne.

I CoC Playful Minds tror man på, at børn, der er med til at skabe løsninger, får kompetencer og lyst til at tage medansvar - ikke blot i skolen eller sammen med familien, men for byen, landet og hele verden.

At samskabe er en særlig måde at samarbejde på - på tværs af fagligheder, generationer og kulturer. Det byggede på respekt, grundlæggende nysgerrighed og ligeværd. Kort sagt, samskabelse handlede om, at fælles sager og børns engagement i disse var mindst lige så vigtige som de voksnes. Ikke kun i en uge. Ikke kun i Billund. Men hele året. Og i hele verden.

Hjemmesiden blev brugt til at blive klogere på samskabelse med børn, orientere sig i metoder til samskabelse, hente skabeloner og andre relevante materialer og dykke ned i konkret inspiration til Billund Builds temaer og forløb.

Billund Builds var drevet af organisationen bag Børnenes Hovedstad i samarbejde med Billund Kommune og LEGO Fonden.

Billund Builds temaer

Stærke Fællesskaber

I 2023-2024 var temaet Billund Builds Stærke Fællesskaber. Over tre år udforskede børnene temaet på forskellige måder. De undersøgte, hvad der skabte gode fællesskaber, og hvordan de kunne forbedre dem. Temaet hjalp børnene med at forstå og skabe bedre trivsel, venskaber, og møder på tværs af kulturer og generationer.

Børnene skabte kunst, lege, artikler, prototyper, film, stamtræer, sange og præsentationer. De udvekslede deres værker med andre børn i kommunen og rundt om i verden. Temaet omfattede også fællesskaber med naturen og andre arter, med fokus på fællesskab, biodiversitet, demokrati og bæredygtighed. Alle dagtilbud og skoler deltog på legende og inddragende måder, og der var samarbejde med forskellige partnere udenfor dagtilbud og skole.

FN's Verdensmål - Børn skaber verden

I 2021-2022 var Billund Builds temaet "FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling." På trods af Corona gennemførte skoler og dagtilbud spændende forløb om natur, boliger, genbrug, verdensmålene og plastforurening med børnene. Temaet fremhævede vigtigheden af bæredygtighed og legende læring i digitale medier.

Billund Builds Skabende Verdensborgere

I 2020 var temaet i Billund Builds Skabende Verdensborgere. Børn fra hele kommunen var med til at definere, hvad en skabende verdensborger er for en størrelse. Temaet blev udforsket og udfoldet lokalt i alle Billunds dagtilbud og skoler fra efteråret 2019 til sommeren 2020. 

Billund Builds Development

I 2019 var temaet i Billund Builds Development. Temaet blev skabt og udvalgt i fællesskab mellem børnehave- og skolebørn i Billund Kommune. Temaet "udvikling" blev i løbet af uge 5 udforsket, og opbakningen til deltagelsen i Billund Builds var den største siden 2015. Over 4.000 børn og voksne fra kommunens skoler og dagtilbud var en del af Billund Builds Development, og i løbet af ugen blev der bl.a. arbejdet med personlig udvikling, lokalhistorisk udvikling, historisk udvikling, skoleudvikling, madens vej fra dyr til bord samt kroppens udvikling. Der var en bevægelse over i den humanistiske tradition med fokus på designtænkning og børneperspektiver.

 

Billund Builds Nature

I 2018 var temaet i Billund Builds Nature. Tilgangen til temaet var problemorienteret og kreativ, hvor børnene var med i processerne fra idéudvikling til produktudvikling i en intensiv uge, hvor personale i både dagtilbud og skoler var stærkt inspirerede af 'engeneering'-processer og 'tinkering'. Resultatet blev et bredt spekter af projekter lige fra dyreliv til dyrkning af urtehaver i vinduer og genbrug af materialer, der ikke hører hjemme i naturen.

Billund Builds Energy

I 2017 var det fælles tema i Billund Builds Energy. De deltagende børn og voksnes fortolkninger over temaet spændte bredt fra kroppens energi og fysiske udfoldelse, over kædereaktioner og kinetisk energi til vind- og vandkraft. I 2017 var det fælles tema i Billund Builds Energy. De deltagende børn og voksnes fortolkninger over teamet spændte bredt fra kroppens energi og fysiske udfoldelse, over kædereaktioner og kinetisk energi til vind- og vandkraft. Projektugen var præget af den naturvidenskabelige STEM-tilgang: science, technology, engineering and mathematics.

Billund Builds Music

I efteråret 2015 blev den første Billund Builds uge gennemført som pilotprojekt med temaet Billund Builds Music med hjælp fra forskere fra Tufts University, Boston, USA, og studerende fra Aarhus UniversitetForskellige musikere og kunstnere deltog med inspiration til, hvordan forskellige musikinstrumenter lyder og kan spille sammen. Det inspirerede børnene til at gå på opdagelse. Alle medvirkende børn arbejdede med lyd, musik, lyrik, rytmer og selvfølgelig med at skille og bygge instrumenter – og spille på dem. 

Kontakt os