Skolebørn skal se på skrald med nye øjne

CASE

I 2022 skal vi i Danmark genanvende 50 procent af vores affald.

Det kræver både ændringer praktisk og i adfærd, og derfor arbejder landets kommuner og forsyninger på højtryk for at finde løsninger.

En af dem kan være et nyt undervisningskoncept ’Skrald som Talent’. Det er udviklet af kommunikationsbureauet Tankegang under innovationsforløbet ’Play User Lab’ hos CoC Playful Minds i Billund og på Designskolen Kolding.

Vi ved fra forskning, at børn er effektive ambassadører i hjemmet, og at de hurtigt lærer mor og far, hvordan man agerer grønnere. Med det nye koncept ønsker vi, at børnene gennem et sjovt, anderledes og involverende forløb vil opleve at få større viden om affaldets cyklus. De skal ikke nødvendigvis vide alt om renovation, men opnå en grundlæggende forståelse, som de kan bygge videre på senere, forklarer Lotte Mertz Winther, partner i Tankegang.

 Bureauet har specialiseret sig i at udvikle kampagner, der giver danskerne nye, grønnere vaner. Tankegang har tidligere hjulpet kommuner med at få borgerne til at sortere deres affald og få familier til at vælge cyklen frem for bilen.

På oplevelse som affald

Undervisningsforløbet Skrald har Talent kombinerer fysiske aktiviteter med gåder, som skal løses, taktile øvelser og historiefortælling. Det er skabt til elever i fjerde klasse, men også sammen med børn i denne aldersgruppe. I Play User Lab tager børn og eksperter nemlig virksomheder i hånden og inspirerer dem i udviklingen af nye produkter eller services.  

Vi har lært at tænke som 4.B på BillundSkolen. Vores antagelser om børns vidensniveau er blevet skiftet ud med indsigter, og vi har lært at differentiere mere mellem forskellige typer af børn, og måden de forstår og omsætter budskaber på, siger Lotte Mertz Winther.

Tankegang forventer at Skrald som Talent vil være i handel til danske kommuner i 2020.

Om Skrald som Talent

  • Eleverne skal indledningsvis klæde sig ud som et stykke affald, hvorefter de hører en historie, som skal få dem til at leve sig ind i rollen som netop det affald, de er klædt ud som.

  • Herefter skal børnene igennem en rejse fra køkkenet, ud i skraldespanden, hentes af skraldebilen, på anlæg og bearbejdes for så at blive til nye produkter.

  • Afslutningsvis tager klassen en snak om, hvorfor det er vigtigt, at vi genanvender vores skrald.

Kontakt os for mere info om Play User Lab

Thomas Aakjær Jensen
Senior Innovation Specialist

Se også

Kontakt os