Byen og børnene

Tag børnene med i skabelsen og forandringen af vores byer

Vores erfaringer fra Børnenes Hovedstad viser, at de gerne vil, og byerne bliver bedre for os alle uanset alder.

Byen er det demokratiske rum hvor vi på gader, i parken, på legepladsen, i bussen møder mennesker som os og mennesker, der er helt anderledes end os. Vi spejler os i hinanden, inspireres af hinanden og oplever, at der er mange muligheder for at leve et godt liv, som også kan være anderledes end den måde vi selv lever på. Børn har også brug for at være en del af det foranderlige liv, både sammen med deres familie, men som større børn også på egen hånd.

Vores byer udvikles i en demokratisk proces. Vi har ret til at blive hørt, både på det overordnede plan og ned til forandringer i vores nærmiljø.

Børn ved bedst hvordan deres eget liv og stederne de bor og bruger opleves fra deres perspektiv. Som et barn sagde til os efter en workshop om byudvikling: "Jeg kan godt li at de spurgte børn. For børn ved noget." Når børn er en målgruppe i udviklingen af byen og bygninger som daginstitutioner, skoler rekreative områder er det ofte forældre og fagprofessionelle, der varetager børnenes interesser. I nogle projekter, som f.eks. byggerier af nye skoler, inddrages børn også i dele af udviklingen af byggeriet eller legepladsen. Men hvorfor ikke brede deres deltagelse ud til mere?

Psykologen og forfatteren Roger Hart, beskriver i "Childrens Experience of Place" hvordan børn har en trang til at udforske landskabet omkring dem, til at lære om det, til at skabe orden i det og til at give det mening - både fælles og privat.

Det er også erfaringer vi har gjort os i Børnenes Hovedstad. Her har vi siden 2018 skabt by og bygninger sammen med børn. Børnene ved noget, også noget som vi ikke vidste før vi inviterede dem ind i en ligeværdig proces.  De synes det er sjovt og spændende af få lov til at være med i udviklingen af steder og infrastruktur i byen, der ikke kun kommer dem til gode, men også skaber værdi for andre end dem selv. Og de tænker også alle andre ind i udviklingen af byen, ligesom et stort fokus for dem er, at deres ideer til stederne skal bringe mennesker sammen.

Når vi skaber byen sammen med børn, får vi værdifuld information om, hvad der skal til for at den bliver mere tryg, sikker og brugbar for dem. Med en åben nysgerrighed som er særlig for børn, opdager de ting, kommer med ideer og forslag vi ikke selv ser fra vores voksne perspektiv. De er nysgerrige på andres perspektiv og opfatter byens mange forskellige brugere som ligeværdige. Stederne og stiforbindelserne, de er med til at skabe, ser vi bliver brugt mere efter ændringerne. Både af børnene, men også som steder man kan bruge sammen som familie. En lang forhindringsbanebænk kan også være et sted, man kan sidde og tage en pause, når man er på gåtur sammen, ung som ældre. Når børn bruger byen er der liv, der er noget at se på og opleve. Det trækker andre med ud, som får lyst til at følge med i det liv der er, måske selv være en del af det. De steder børnene er med til at skabe, bliver til en by med flere børn og mere liv.

I processen oplever børnene at de allerede er hele, skabende verdensborgere. De deltager i samfundet og opdager undervejs hvordan det fungerer, og hvordan de selv kan være med til at skabe forandringer. De inviteres også ind i vores professionelle univers hvor nogle bliver inspireret til, hvad de måske selv kunne tænke sig at arbejde mere med senere i livet.

Så tag børnene med i udviklingen af byerne. Det bliver byen kun bedre af for os alle. I Billund Kommune og Børnenes Hovedstad har vi metoder og erfaringer vi stiller til rådighed til fri afbenyttelse. 

Kontakt os