Sikkerhedszoner

Sikkerhed er i fokus

CoC Playful Minds har sammen med Billund Kommune startet et nyt stort projekt om at give byrummet et markant løft, så det bliver mere børnevenligt.

I CoC Playful Minds er vi sikre på, at der i involveringen af børnene – både i processerne med at skabe en sikker trafikkultur og i selve de løsninger, det hele ender op med – er meget at vinde ved at samskabe med børnene.

I en række samskabelses forløb i 2019 og 2020 har børn været med til at pege på steder i Billund de oplever som utrygge, når de færdes på egen hånd i byen. I alt har ca. 150 børn fra skoler, fritidstilbud og sammen med familier været med.

Børnene har været med i flere omgange:

  • nogle fordi de i skolen eller fritidstilbud har arbejdet med sikkerhedszoner

  • andre har deltaget i workshops, byvandringer, tegne-ture i byen

  • andre igen har taget familien med til familieworkshops

Handicaprådet har også været med til at beskrive, hvor de oplever problemer. Vi arbejder tæt sammen med Billund Kommune. De input kommunen har fået fra deres borgermøder og spørgeskemaer om trafik samt de input børnene er kommet med, er brugt til at udpege ti sikkerhedszoner i Billund, hvoraf den første er færdig.

Baggrunden for sikkerhedszonerne er:

  • børn mener, at Billund bør blive et mere sikkert og trygt sted at færdes.

  • politikerne har besluttet, at trafiksikkerheden skal fremmes.

  • i CoC Playful Minds samskaber vi forslag til Billunds byrum med børn, embedsmænd, vidensfolk og ikke mindst vil vi gerne præsentere børnenes fantastiske idéer.

Sikkerhedszonen på Kløvervej

Sikkerhedszonen på Kløvervej er den første ud af de ti som er færdig. Den består af et krydsningshelle. Trafikeksperter som har udformet projektet, vurderede at den sikreste løsning er et krydsningshelle, som den der er anlagt. Her er det fodgængere selv, der er opmærksom på at komme sikkert over vejen.

På begge sider af Kløvervej er der placeret bænke, som er designet og bygget af børn. På en jordhøj har børn plantet blomster. Med en ny sti kan man komme direkte fra cykelstien på Kløvervej til CoC Playful Minds hovedindgang på Kløvermarken.

Sikkerhedszonen på Møllevej

Sammen med børn fra den internationale skole i Billund, har vi udviklet tunneller som flere af de små skolebørn vil komme til at bruge.

Børnene har undersøgt hvad fungerede og hvad fungerede ikke ved tunnellerne. Her opdagede de, at det ikke var særlig mange som valgte at benytte tunnellerne, og de beskrev selv, at graffiti og ekkoet gjorde dem utrygge. Børnene har efterfølgende udviklet idéer og prototyper, som de har præsenteret for forældre og medarbejdere hos CoC Playful Minds.

Du kan nu besøge Galleritunnelen under Møllevej. Den anden tunnel er undervejs.

3 Megabænke

I første uge af sommerferien var op mod 20 børn på sommerskole i CoC Playful Minds. Hele ugen blev der idéudviklet og bygget på megabænke til det nye område ved Kløvermarken.

Børn og unge skabte sammen tre fede megabænke, der er placeret på begge sider af Kløvervej. 

Kom forbi og afprøv de nye bænke. 

Blomster og planter som kunstværk

Ved det nye område omkring Kløvermarken kan man opleve et kunstværk af blomster og planter. Sammen med børn og unge har en kunstner skabt en anderledes type kunstværk, hvor planter og blomster er brugt som pensel og maling, og jorden som lærred. 

Med tiden vil blomster og planter vokse sig større, og dermed vil kunstværket ændre form og udtryk. 

Kig forbi Kløvermarken og oplev kunstværket

Urban Lab

Sikkerhedszoneudstillingen eller Urban Lab er en form for et laboratorium. Her kan du opleve en udstilling, der løbende udvikler sig.

Måske har du været med i udviklingen eller måske kommer du til at være med fremover. For det du ser her er ikke slutningen, men begyndelsen på udviklingen af “sikkerhedszoner” i Billund sammen med børn.

Trygge tunneller

De to nye tunneller skal gøre det tryggere, sjovere og mere spændende at krydse under Møllevej. Galleritunnellen står nu klar til besøg. Den er et åbent galleri, hvor alle har mulighed for at bidrage med kunstværker. Man løfter blot glasset og sætter sin egen tegning ind ovenpå den forrige. 

Kontakt Helle for mere info

Helle Neigaard
Head of Playful Spaces

Se også