Billund Builds

Et bud på fremtidens læringsmiljø

Billund Builds er et seriøst bud på fremtidens læringsmiljø, hvor børn og voksne lærer sammen.. Og dermed af hinanden. 

Engang var Billund Builds en emneuge med et fælles tema på tværs af Billund kommunes skoler og daginstitutioner. Nu er Billund Builds også en metode til reel samskabelse med børn. Hele året. 

Temaet kan variere, og fx være alt fra naturen, verdensmål, sikker trafik, klimakrisen, venskaber, den skæve kærlighed og den store kunst.  

Men metoden er den samme. Samskabelse.  

På engelsk hedder det co-creation. På dansk betyder det at skabe løsninger sammen. Og i Billund Builds betyder det, at nogle gange er det børnene, der lærer, men lige så ofte de voksne.  

I CoC Playful Minds tror vi på, at børn, der er med til at skabe løsninger, får kompetencer og lyst til at tage medansvar - ikke blot for skolen eller familien, men for byen, landet og hele verden. 

Metoden skaber samarbejde på tværs af fagligheder, generationer og kulturer, fordi den bygger på respekt, grundlæggende nysgerrighed og ligeværd.  Kort sagt, samskabelse handler om at tage børn mindst lige så alvorligt som voksne. Ikke kun i en uge. Ikke kun i Billund. Men hele året. Og i hele verden. 

Brug hjemmesiden til at blive klogere på samskabelse med børn, orienter jer i vores Toolbox for metoder til samskabelse, hent skabeloner og andre relevante materialer og dyk ned i evalueringen af tidligere Billund Builds forløb. 

Billund Builds er drevet af CoC Playful Minds i samarbejde med Billund Kommune og LEGO Fonden.

Billund Builds temaer

Billund Builds nyhedsbrev

Historien

I 2020 var temaet i Billund Builds Skabende Verdensborgere. Børn fra alle kommunens skoler var med til at definere, hvad en skabende verdensborger er for en størrelse. Temaet blev udforsket og udfoldet lokalt i alle kommunens dagtilbud og skoler fra efteråret 2019 til efteråret 2020  

I 2019 var temaet Billund Builds Development. Temaet blev skabt og udvalgt i fællesskab mellem børnehave- og skolebørn i Billund Kommune. Temaet "udvikling" blev gennem uge 5 udforsket, og opbakningen til deltagelsen i Billund Builds var den største siden 2015. Over 4.000 børn og voksne fra kommunens skoler og dagtilbud var en del af Billund Builds Development, og i løbet af ugen blev der bl.a. arbejdet med personlig udvikling, lokalhistorisk udvikling, historisk udvikling, skoleudvikling, madens vej fra dyr til bord samt kroppens udvikling. 

I 2018 var temaet Billund Builds Nature. Tilgangen til temaet var kreativ, og børnene blev inddraget i processerne fra idéudvikling til produktudvikling. Resultatet blev et bredt spekter af projekter lige fra dyreliv til dyrkning af egne vindues urtehaver og genbrug af materialer, der ikke hører hjemme i naturen.

I 2017 var det fælles tema Billund Builds Energy. De deltagende børn og voksnes fortolkning spændte bredt fra kroppens energi og fysiske udfoldelse, over kædereaktioner og kinetisk energi til vind- og vandkraft.

I 2016 startede Billund Builds som et pilotprojekt med temaet Billund Builds Music. Alle medvirkende børn arbejdede med lyd, musik, lyrik, rytmer og selvfølgelig med at bygge instrumenter.

Kontakt os

Kontakt os for mere info om Billund Builds

Karin Møller Villumsen
Director of Research Lab